Som jeg lovede i min videoblog om Telecaster, Twitter og The Scientist, så kommer her en miniguide til Twitter.
Twitter er i virkeligheden super simpelt, men alligevel kan det være lidt uoverskueligt at kommet i gang. Konceptet er, at folk kan følge hinanden, det vil sige, at hvis du f.eks. følger mig på Twitter, så vil alle mine beskeder dukke op på din forside. Jeg behøver ikke følge dig, eller godkende dig (som standard – beskyttede Tweets funktionen findes dog, men kan ikke anbefales), så du må ikke sammenligne det med f.eks. at være venner på Facebook.
Du kan selv vælge hvad du vil skrive om, så længe du holder det under 140 tegn. Twitter er et socialt medie, så hvis du vil opnå noget med Twitter, så bør du engagere dig, og have en dialog med dem der følger dig, ikke bare sende en masse information ud som en monolog.
Twitter kan være et rigtig godt redskab til networking, vidensdeling (mange linker til deres blogindlæg hver gang de skriver et nyt) og at møde nye mennesker, da en besked hurtigt kan blive eksponeret for rigtig mange mennesker.
Ordforklaring
Her kommer en lille ordforklaring, så du ved hvad jeg skriver om:
- Tweet – Et Tweet er den besked man skriver via Twitter, på max 140 tegn.
- Follow/follower – En person der følger det du skriver. Nogle måler popularitet i antallet af followers.
- Reply – En besvarelse til en anden. Virker lidt som en mention, men må ikke mistolkes til at være det samme. Et Reply starter altid med brugernavnet, eks. “@dennisslj har du hørt at…”.
- Mention – En mention er når folk nævner dig (eller du nævner nogen) i et Tweet. Dermed dukker det op på din/brugerens forside. F.eks. “Hej @dennisslj – hvordan har du det?”.
- DM/Direct Message – En direkte besked til en anden bruger, som kun kan ses af dig og modtageren.
- RT/ReTweet – Hvis nogen skriver noget du synes godt om, kan du ReTweete det, det vil sige at genudgive det, så alle dine followers også får muligheden for at læse det.
- Hashtags – Bruges når man skriver om bestemte emner, og bruges også tit til LiveTweets. Populære hashtags er f.eks. #NowPlaying hvorefter man skriver hvad man hører af musik lige nu, eller #FF som betyder FollowFriday, og som efterfølger en besked om spændende folk man synes andre kan have glæde af at følge.
- LiveTweet – Et LiveTweet kan beskrives som en masse personer der Tweeter til hinanden om et bestemt emne, samtidig med det sker. Det bruges ofte i forbindelse med TV programmer. F.eks. LiveTweetes der ofte til #xfactordk – hvor alle der er med i LiveTweetet skriver det samme hashtag i deres Tweets.
- TweetUp – Når Twitter brugere arrangerer et møde mellem flere, ude i den virkelige verden, så man kan se hvem man egentlig skriver med.
- Klient/Client – En klient er et program der kan bruges til at skrive til Twitter. Der findes en hel del, bl.a. TweetDeck og Seesmic (er siden lukket) samt en masse til iOS, Android mm.
Gode råd til brugen af Twitter
Det gælder om at fatte sig i korthed, da man kun har 140 tegn til rådighed. Man kan f.eks. med fordel bruge webservices til at forkorte sine links. En af mine favoritter er bit.ly, da man samtidig kan se hvor mange clicks man får på linket mm. Andre services er bl.a.:
Det samme gør sig gældende med billeder og video. Det lader sig nemt lade sig gøre at poste et kort link, direkte til billeder og video. Min favorit er TwitPic, men igen findes der også flere services, f.eks.:
- Yfrog
- Plixi
Med for meget løst snak, vil nogle folk muligvis stoppe med at følge dig, da de betragter det som spam. Det gælder derfor om at finde en gylden middelvej mellem løs snak, og seriøs snak. Skriv gerne om noget interessant, eller noget du tror kunne være interessant for flere mennesker. Link f.eks. gerne til artikler, eller billeder samtidig med.
Opdater din profil med et billede (avatar) og en baggrund. Det gør den mere spændende.
Jeg har garanteret glemt en masse i den her korte gennemgang, så skriv endelig en kommentar med dine erfaringer på Twitter. Hvis du har lyst til at afprøve Twitter, så er du velkommen til at skrive til mig: @dennisslj.
Tak for du læste med. Jeg glæder mig til at høre fra dig ;).
[…] This post was mentioned on Twitter by Michael Østergaard, Dennis S.L Jørgensen. Dennis S.L Jørgensen said: Nyt blogindlæg: Hvad er Twitter, og hvad kan det bruges til? http://bit.ly/ceN65x Du ved det nok allerede, men dine venner gør måske ikke? […]
hej en fin forklaring,nemt at sende en tweets,uden at gøre det mere svært,hvornår bruger jeg @+brugernavn..
venligst arno..
Hej Arno, og tak for din kommentar.
Hvis du vil svare direkte til en person, så skriver du f.eks. “@dennisslj tak for du svarede på mit spørgsmål”.
Hvis du vil nævne en person (så andre kan se det), kan du skrive f.eks. “Jeg synes @Arno kommer med super gode kommentarer på min blog”.
Jeg håber det gav lidt mere klarhed :).
[…] Mit blogindlæg om Twitter […]
[…] du helt ny til Twitter, kan du med fordel læse mit indlæg: Hvad er Twitter, og hvad kan det bruges til? […]
virker ærligt talt lidt fesent….
jeg har oprettet en konto.. men værdien..?…..
Det virker som en facebook status uden andet…. er det overhovedet muligt at komnentere på indlæg eller indhente kommentarer…?
Kan jeg anvende twitter i jobsøgning…?
Hej Claus.
Tak for kommentaren, og hvor er jeg glad for du spørger. Jeg kunne holde et foredrag om det, men jeg skal prøve at gøre det kort.
Det er muligt at svare andre ved at bruge @brugernavn dit svar her (på web kan man også trykke reply. Ligeledes kan folk også kommentere på din “status”.
Twitter og jobsøgning hænger ganske godt sammen. Det essentielle i Twitter er netværksdelen. Mange mødes efter at have skrevet sammen på Twitter først. Det handler om at følge nogle interessant personer, især hvis de er ansat et sted man vil søge arbejde. Når de skriver noget, så svarer du dem så godt du kan, og starter en dialog. Efter et stykke tid føler I at I kender hinanden, og dermed kender en ansat på din drømmevirksomhed dine kompetencer.
Næste gang firmaet skal slå et job op, er du blandt de første der får det at vide, fordi enten:
1) Bliver ikke slået op, men besat via netværk (via din nye relation).
2) Bliver det slået offentligt op, og din nye relation tweeter nyheden ud for at brede budskabet.
Under begge omstændigheder vil din relation anbefale dig hvis du har dine kompetencer i orden osv. Udfordringen er at finde ud af hvem man skal følge.
Jeg fandt mit nuværende job via Twitter. Derudover er Twitter også en super god kanal til ny viden, da mange poster links til blogindlæg med tips og tricks og lignende. Mange slår også jobs op med tagget #jobdk eller #dkjob.
Hvis der er noget jeg har sprunget over, så spørg endelig igen. Du er også velkommen til at sende mig en mail under kontakt.
[…] Har du ikke helt styr på, hvad twitter er, findes der hjælp her: https://dslj.dk/web/hvad-er-twitter-og-hvad-kan-det-bruges-til/ […]
Hej Hvad er Aldersgrænsen For Twitter?
Hej Marie
Mig bekendt er der ikke nogen aldersgrænse. Jeg kan ihf heller ikke finde en her: https://twitter.com/tos
Mvh Dennis
Hvordan finder man andre man kender via twitter hvis man ikke lige hr brugernavnet
Hej TJ
Hvis du logger ind på på Twitter og vælger Discover > Find friends, kan du bruge dine mailkontakter og lignende, til at finde dine venner.
Du kan også bare spørge dem hvad deres brugernavn er, de er vel dine venner ;).
Hej Dennis
God artikel!
Jeg har lavet et tweet hvor jeg skrev #Sector skulle jeg så ikke kunne søge på #Sector i søgefeltet og så vil mit Tweet dukke op den pågældende dag jeg lavede det? Der er naturligvis en lang række andre som har Tweetet omkring dette mærke, men jeg kan slet ikke finde mit tweet. Bliver det filtreret da det er mit eget?
Håber du kan hjælpe.
Mange tak
Chris
Hej Chris
Mange tak for det. Som du selv skriver, er der måske mange der skriver tweets med det hashtag. Derfor kan dit godt forsvinde i mængden af de mange, da det er de “bedste” der figurerer når man søger efter et hashtag. Hvad Twitter bedømmer er bedst, er nok tweets fra de profiler med mange followers osv. Hvis du søger efter hashtagget, og øverst vælger “alle” i stedet for “top”, så burde det være realtime, og dit være med i toppen, når du altså lige har skrevet det.
Giver det mening?
Hej
Hej med dig Inge-Lise 🙂
Hej Dennis
Jeg skal lave en konkurrence på twitter. Hvordan skal folk svare og hvordan vil jeg kunne se de forskellige svar der kommer ind?
Kh Mette
Hej Mette
Først og fremmest skal det overvejes hvor vidt Twitter er det rigtige sted at holde den, men lad os antage det er på plads.
Det jeg ofte har set er et af følgende to, eller begge:
– Følg os på Twitter og vi trækker lod om xx blandt vores følgere d.d.
– Post et billede, en kommentar eller andet og brug hastagget #minkonkurrence. Så deltager du konkurencen om yy. Vi trækker vinderen d.d.
Det er længe siden jeg har beskæftiget mig med konkurrencer på Twitter, så du bør nok undersøge hvad der er lovligt ift. markedsføringsloven m.m. inden du kaster dig ud i det. Du kan evt. få lidt inspiration på #konkurrence.
Hej igen Dennis
Skal det forståes således at jeg laver mit eget # efterfulgt at et selvvalgt ord, for derefter at kunne søge på det ifht konkurrencen?
Kh Mete
Hej igen
Ja det er det der er tanken. Ved udløbsdatoen kan du trække lod blandt dem der har brugt hashtagget, eller dem der følger den profil der er angivet man skal følge.
Bruger du et hashtag skal det selvfølgelig være unikt således der ikke kommer støj ind i det, men samtidig være så spændende at andre får lyst til at undersøge det nærmere.